Hot Destinations - шаблон joomla Mp3

    

    Tradiție populară— ansamblu de obiceiuri ,de datini si credințe care statornicesc în cadrul unor grupuri sociale sau naționale,care se transmit din generație în generație,prin viu grai,fiecare grup contribuind cu trasătura lui specifică.

       In nord-vestul Olteniei s-au păstrat multe dintre obiceiurile si tradițiile populare,dar cel mai semnificativ este Obiceiul popular Pițărăii cu măști,obicei ce se desfașoară in Ajunul Crăciunului.

        Acest obicei constă in colindatul intregului sat,de către copiii cei mici insoțiți de părinți sau bunici. In tot alaiul de pițărăi(colindatori),un rol semnificativ il au,,moșii și babele”,tineri ce poartă costume si măști din piele de oaie,în special.

        Pentru ziua când se mergea in pițărăi,toată lumea se pregătea cu mult înainte. Mamele,bunicile pregăteau săcuiul,traista în care trebuiau adunați din sat colacii,care sunt făcuți acasă de gospodine,chiar cu o seara înainte de Ajun.

       Și când era traista gata,din lâna țesuta la război,I se punea o baieră tricoloră pentru a fi trecută pe după umeri,care de foarte multe ori atârna pana la genunchi.

      A doua piesa nelipsită în pițărăi este colinda.Si nu era pițarau(colindător),care sa nu aibă traista și colinda.Altfel nu aveai voie sa strigi,,A ha hăi,am venit în Pițărăi!”.

      Colinda se face din lemn de alun.Se aduc din pădure,nuiele de alun cam de grosimea degetului mare a unui haiduc,se taie la înălțimea celui care o poartă,se decojește cu un cuțit și se ține pe lângă sobă câteva zile sa se usuce.Se înfășoara cu tei de la un capăt la altul apoi se afumă.Unde este curelușa din tei ,colinda rămâne albă,în rest colinda este neagră.

     Pentru baieții care poartă maști,pregătirile încep încă de la Sf.Paști,când se taie mieii și blănițele lor sunt luate și argăsite pentru ca apoi sa fie transformate în maști pentru moșii din Pițărăi.

    Pieile de miel și oaie se împodobesc cu ciucuri multicolori,coarne de animale,fiind care mai de care mai spectaculoase.

   Pe langă maștile purtate pe cap,tinerii sunt îmbrăcați în costume populare vechi.

   Alaiul pleacă din capătul satului ,dinspre miazăzi .Copiii sunt cei care striga ,,moșii și babele”,care pleacă de dimineața pe dealurile din jurul satului pentru a se costuma.

    Începând de la prima casa din sat și până la ultima,toți oamenii participă la alaiul de Pițărăi.În fruntea alaiului merg tinerii costumați în ,,moși și babe”,care formează un grup de douazeci și chiar mai mulți.Ei sunt primii care intră în curtea oamenilor,scormonesc jarul din vatra cu colindele și spun:Pâinea cât masa/Masa cât casa/ce-I în casa sa traiască/ce-I afara sa izvorască/Porcii grași și unturoși/Sa-I mănânce oameni sănătoși/La anu și la mulți ani!

    După ce termină de urat,primesc colaci și țuica fiartă,apoi vin copiii care la rândul lor primesc colaci ,mere ,nuci,iar la sfârșit ceilalși gospodari care au însoțit alaiul,la rândul lor primesc câte o ulcică de vin sau țuică fiartă.

      Fiecare casa primește pițărăii,apoi îi însoțește în colindat pânâ în celalalt capăt al satului ,unde spre seara se strânge tot satul ,la hora satului unde tinerii ce au purtat maști pot fi văzuți de către întregul sat,deoarece își desfac maștile.

    Copiii ,dupa ce și-au dus trăiștile cu colaci acasă,se organizează în grupuri de câte patru-cinci și merg din casa-n casa de aceasta dată cântând colinde,,Ciucur verde de matasă/Lasați-ne gazdă-n casă/C-afară plouă și varsă…..”   

    Noaptea târziu vin la geam sa colinde tambele de lăutari,,Sculați,sculați gospodari/Voi copii și oameni mari/Că vă vin colindători/Noaptea pe la cântători….

    Intreg satul rasună de colindele cântata de lăutari până în zori de zi.

 

  Sunt multe obiceiuri populare care se păstrează pe Valea Motrului,in Oltenia:Dragobetele,Floriile,Sânzâienile,Paparuda,dar cele mai spectaculoase,mai frumoase,ramân obiceiurile de iarna:Steaua,PLugușorul,Capra,Sorcova și in special  Pițărăi cu maști .

        Toate  aceste sărbători care reunesc familiile,adună la un loc rudele,prietenii,sunt așteptate și trăite de fiecare cu bucurie.                                       

 

Anunturi primaria Baia de Arama

Nr. crt. Data publicarii pe site  Denumire anunt  Descarca 
2 22.07.2019  Afisare rezultate proba scrisa - post Inspector Evidenta Persoanei Primarie Baia de Arama    Fisier ZIP 
1 26.05.2019  Concurs angajare post vacant Consilier grad II in cadrul CNIPT Baia de Arama    Fisier ZIP